Olkaa viisaita kuin käärmeet

Be Wise As Serpents

Copyright 1991 by Fritz Springmeier

LUKU 9 -- MAAGISET VARTIOTORNIT

Kolme asiaa jotka sinnä opit tästä luvusta:

Vapaamuurareiden vartiotornit

Vapaamuurarien loosheille annetaan yleensä luku, ja sitten ne nimetään sen paikkakunnan mukaan missä ne sijaitsevat. Esimerkiksi, Oregonin 9 tai 10 looshia on nimetty niiden kaupunkien mukaan missä ne sijaitsevat. Kuitenkin, jotkin looshit on nimetty kuuluisien vapaamuurarien mukaan kuten Franklin, Lafayette ja Washington. Muut on nimetty vapaamuurareiden teemojen mukaan kuten Mystinen sodos, Mystinen kehä, Nouseva aurinko, Uusi Jerusalem ja Mizpah. Mikä on Mizpah? Vartiotorni-seura kertoo meille Golden Age -lehdessä 26.3.1924 sivulla 387 että "Mizpah" on yhtä kuin "Vartiotorni". Tämä sana esiintyy Raamatussa ainoastaan kerran. Ja "Mizpah" -sanan käyttö vapaamuurarien keskuudessa on mielenkiintoista.

Tämä kirjailija on paikallistanut maailmasta toistaiseksi neljä vapaamuurareiden osastoa joiden nimenä on Mizpah ja kolme niistä sijaitsee C.T. Russellin alueella eli Pennsylvaniassa. Nämä ovat kaikki York Rite (Royal Arch Mason) -loosheja joihin Russell kuului.

Mikä olisi vapaamuurareille riittävän tärkeä syy kutsua looshejaan vartiotorneiksi? Korkea-arvoisimmat vapaamuurarit joille opetetaan mystiikkaa altistetaan Eenokilaiselle magialle jossa maagisten vartiotornien käyttö on avain; niin puhuakseni, Eenokilaisen magian sydän. On mielenkiintoista huomata että useat vapaamuurareista jotka perustivat uusia kultteja olivat viehättyneitä Eenokin nimestä ja persoonasta, esimerkiksi Joseph Smith, Jr. ja Charles T. Russell.

Joseph Smith antoi itselleen nimen Eenok, kutsui ensimmäistä yhteisöään nimellä City of Enoch ja loi yhteisön sisäisen Order of Enochin. Joseph Smith itse asiassa uskoi että vapaamuurarius ulottuu Eenokiin. Vapaamuurarit uskoivat että Tetragrammatonin (tetragrammaton = neljän kirjaimen sana, YHVH) pyhän nimen oikea ääntäminen paljastettiin Eenokille. Eenokilaisessa magiassa tämä Tetragrammaton esittää tärkeää osaa. Jokainen kirjain edustaa eri elementtiä. Joseph Smithin aikaan oli suosittua vapaamuurareiden keskuudessa jäljittää vapaamuurarius Eenokiin. Se ei ole niin paljon muodissa tänä päivänä.

"Eenokia saatetaan pitää sen ihmiskunnan luokan edustajana joka on tulevaisuudessa harmoniassa Jumalan kanssa ja jolla on ikuinen elämä -- ne jotka täydellistetään tuhatvuotisessa valtakunnassa." [Charles T. Russell, 1903]
Russell oli huolellinen jotta hän ei ylittäisi sitä mitä hän pystyi perustelemaan Raamatulla, eikä hän ollut aikeissa rikkoa vapaamuurareiden valaa lörpöttelemällä liikaa Eenokista ja Eenokilaisesta magiasta. Kuitenkin, voidaan havaita että Russell antoi suuren painoarvon Eenokille. Se mitä tapahtui Eenokille "näyttää olleen eräs salaisuuksista jotka Mooses sanoo kuuluneen Jumalalle Deuteronomium 29:29:ssä." [WT Apr. & May 1884] Russell huomautti useasti että Eenok oli seitsemäs mies Aadamista, ja että tämä tarkoittaa hänen olleen täydellinen ihminen. Tämä näkemys tulee edelleen esiin Vartiotorni-seurassa niinkin myöhään kuin vuonna 1941. WT:tä on kiehtonut Eenokin transformaatio, mutta heidän selityksensä on vaihdellut. Vuonna 1943, WT kertoo meille että Eenok "vaivutettiin transsiin", että "Jumala antoi hänelle lopullisen vision uudesta maailmasta", ja että "kun Raamattu sanoo Hebrealaiskirjeessään että Eenok 'otettiin pois', se tarkoittaa että Jumala myönsi Eenokille vision uudesta maailmasta". Tämä on muutos Russellin spekulaatioissa että Jumala on saattanut viedä Eenokin toiselle olaneetalle. Tänä samana vuonna WT kertoo meille myös että Eenok oli ensimmäinen mies joka profetoi Kristuksesta.

Tämä on vain pieni esimerkki Russellin ja WT:n mieltymyksestä Eenokiin. Nyt me keskustelemme siitä mitä Eenokilainen magia on.

Maagiset vartiotornit

Kaksi kertaa kuukaudessa, aikakauslehti nimeltään Vartiotorni ilmestyy yhteensä 13 miljoonan kappaleen painosmääränä 105 kielellä. Kuitenkaan kukaan ei ole selittänyt miksi Charles T. Russell valitsi Vartiotorni-nimen uuden uskontonsa keskeiseksi ajatukseksi. Tämä ajatus Vartiotornista on täytynyt olla hyvin tärkeä Russellille jotta hän olisi laittanut sen liikkeensä keskeiseksi symboliksi. Ajatteliko hän että torni nosti hänet muiden yläpuolelle? Vai oliko se siksi että vartiotornit kykenivät näkemään lähestyvät armeijat ja täten varoittamaan lähestyvästä taistelusta? Vai valittiinko nimi koska vapaamuurarit on yhdistetty linnojen ja katedraalien rakentamiseen?

Jokaisella selityksellä on uskottavuutta. Mutta on toinenkin selitys. Sellainen joka vaikutti niin oudolta että tämä kirjailija hylkäsi sen kunnes hän kykeni vahvistamaan että C.T. Russell oli vapaamuurari.

Ennenkuin me uppoudumme todisteisiin, tämä kirjailija haluaisi antaa välihuomautuksen, että ajatus että Russell käytti adventisteja lähteenä Vartiotorni-nimelle oli ensimmäinen teoria jota tämä kirjailija harkitsi. Russell yhdistettuun adventisteihin ja hän liikkui adventistien piireissä vuosina jotka johtivat Zion's Watch Towerin ja Herald of Christ's Presencen julkaisemiseen. Adventistit toistuvasti käyttivät sanaa "Watchman" osana lehtiensä nimiä. Kuitenkin, tehtyään lähempää tutkimusta tämä kirjailija hylkäsi adventistisen alkuperän epätäydellisenä selityksenä sillä se ei todella selitä mitä tapahtui. Ensiksi, alkuperäinen konsepti näyttää olevan yhtä paljon ajatus sanasta "torni" kuin "vartiotorni". Russellin painotalon alkuperäinen nimi oli Tower Company ja vasta myöhemmin siitä tuli Watch Tower. Onko syytä uskoa että Russell korvasi Towerin Watchtowerilla koska adventistit käyttivät Watchmania aikana jolloin Russell yritti ottaa etäisyyttä adventisteihin? Pidä mielessäsi että keskustelun aiheena on yksi Russellin liikkeen keskeisiä symboleita -- toinen siihen aikaan oli Temppeliritareiden logo. Joten päätös käyttää sanaa "vartiotorni" ei ollut vähäpätöinen eikä myöskään vahinko, vaan hyvin tärkeä päätös. Russellin uskonnollisen julkaisu-yhtiön nimellä oli jotakin suurta merkitystä Russellille. Russell näihin aikoihin pyrki ottamaan etäisyyttä adventisteihin, yritti kumota ajatusta että hän oli heidän kanssaan. Huomionarvoista on myös, että Russell ei tee suurta numeroa sanasta "vartiotorni". Hän valitsee sen, mutta on hiljaa siitä kuinka tärkeä tämä sana on hänelle. Tämä hiljaisuus täytyy ottaa huomioon selitettäessä sanan "vartiotorni" alkuperää. Toiseksi, kun tämä kirjailija selasi läpi adventistien aikakauslehtiä (noin 30 kappaletta) jotka oli julkaistu ennen Russellin Zion's Watch Toweria, minä löysin että kahdeksassa lehdessä oli sana "Watchman" otsikossa mutta sanaa "Vartiotorni" ei ollut käytetty. Miksi Russell alussa, kun hänen liikkeensä oli todellakin adventistinen, päätti laittaa lehtensä otsikoksi "Vartiotorni" hyvin suositun adventistien otsikon "Vartiomies" tilalle? Koska ennen Russellin Vartiotorni-lehteä ei ollut adventistien lehteä joka olisi käyttänyt sanaa "vartiotorni", näyttää siltä että vapaamuurarien aikakauslehti Mizpah olisi palvellut esimerkkinä Russellille. Tämä vapaamuurarien Mizpah-lehti, ja vapaamuurarien artikkeli otsikolla "Watchman what of the night" varhaisessa vapaamuurarien lehdessä osoittaa samankaltaisuutta vapaamuurareiden ajattelutavan ja Russellin aikakauslehden välillä.

Todisteet osoittavat että C.T. Russell ei ollut ainoastaan korlea-arvoinen vapaamuurari vaan myös heidän avain-pelaajansa. Vartiotornit ovat hyvin tärkeitä kaikkein korkea-arvoisimmille vapaamuurareille. Korkein salainen tieto monissa vapaamuurarien riiteissä kuten Skotlantilainen riitti, Memphisin riitti, Mizraimin riitti, jne. keskittyy keskittyy Illuminatin korkean tason ryhmän jäsenten pariin. Illuminaatin perusryhmä on OTO. OTO:n vihkiytyneet voivat antaa useita nimiä tälle ryhmälle, eräs niistä on Ordo Templi Orientis (The Order of Oriental Templars). Sen esoteerinen nimi on Order of To Ov. Sen jäseniin viitataan myös termillä Suuri valkoinen veljeskunta tai Atlantislaiset vihkiytyneet ja he ovat tehneet yhteistyötä B'nai B'rithin kanssa.

Tämä OTO-Illuminaatti opettaa valitulle vihkiytyneiden ryhmällee hermeettistä tiedettä (okkultistinen tieto), magiaa (nimeltään Valon pyhä magia), mystiikkaa ja joogaa niiden kaikissa muodoissa. Tämä OTO, C.T. Russellin aikoihin, perusti kaikkiin tärkeisiin kaupunkeihin, mukaanlukien New York piilossa olevan salaisen keskuksen (Collegium ad Spiritum Santum) missä jäsenet voivat tehdä heidän "suurenmoista työtään" rauhassa.

Kuitenkin, kukaan illuminaatti ei ole minkään arvoinen jollei hän kykene harjoittamaan magiaa joka antaa hänelle tiedon Vartiotorneista sekä kyvyn astua sisään neljään Vartiotorniin. Miksi C.T. Russell ei mainitse tästä mitään kirjoituksissaan? Tämän kirjailijan täytyy neuvia lukijoitaan että C.T. Russell ei olisi koskaan maininnut mitään hänen korkeammasta esoteerisesta vapaamuurari-tietämyksestään kenellekään. Rangaistukset tällaisten suurten salaisuuksien paljastamisesta ovat ankaria. Tämä kirjailija tietää joitakin tapauksia että tällaisia miehiä on surmattu. Ilmiselvästi, tämä lukija voi yksinkertaisesti vakuuttaa että illuminismin esoteeristen ryhmien ylemmät portaat harvoin menettävät vihittyjään koska heidät on täysin myyty okkultismille. Tämä kirjailija teini-ikäisenä tutki Benjamin Franklinin elämää jotta voisi matkia hänen suurenmoista luonnettaan. Benjamin Franklin ei anna mitään vihjettä elämänkerrassaan hänen voimakaasta sekaantumisestaan vapaamuurareihin. Franklin oli okkultistisen Grand Orient Masonsien suurmestari Ranskassa sekä osallistui moniin omituisiin ei-kristillisiin aktiviteetteihin. Vaikka monet kristityt ihailevat Benjamin Franklinia kristittynä, hän ei ollut kristitty. Itse asiassa hän antoi rahaa synagoogalle. Mutta asian ydin on siinä että suuri mies kuten Franklin, jonka elämää seurattiin tarkoin, kykeni silti pitämään vapaamuurarilliset aktiviteettinsa salassa. Vain tarkkasilmäinen historioitsija sekä keskiverto vapaamuurari on tietoinen hänen jäsenyydestään vapaamuurareissa.

C.T. Russell oli julkisuudessa. Kaikki mitä hän julkaisi hän teki julkisuutta silmälläpitäen. Kenenkään ei pitäisi odottaa löytävänsä mitään lipsahduksia vapaamuurarillisista aktiviteeteista tsi uskomuksista Russellin kirjoituksista.

C.T. Russell noudatti politiikkaa jossa hän perusteli Raamatulla kaiken mitä hän sanoi. Jos hän ei kyennyt tähän edes vääntämällä Raamattua kieroon haluamallaan tavalla, hän ei julkaissut sitä. Se mitä täytyy sitten etsiä ovat okkultistiset ajatuskuviot jotka on ujutettu hänen Raamatun selityksiinsä. On olemassa suuri määrä lausuntoja Russellilta jotka näyttävät todistavan sidoksista maagisiin vartiotorneihin, mutta tämän kirjailijan täytyy voimakkaasti painottaa että tämä ei ole kirjoitettu todisteena että Russell käytti termiä "vartiotorni" sen maagisessa merkityksessä. Ei, tämä luku ojentaa tämän materiaalin tai todisteet koska tähän päivään mennessä tätä mahdollista selitystä ei ole julkaistu kenenkään toimesta. Ja tämä kirjailija tuntee että se pitäisi asettaa tapetille pohdittavaksi, tutkittavaksi ja mahdollisesti hylättäväksi mikäli muunlaiset todisteet riittävät ratkaisemaan tämän mysteerin.

Mitä nämä maagiset vartiotornit ovat?

Vartiotornit ovat maagisen universumin alueita. Sen tyyppistä magiaa joka käyttää näitä alueita kutsutaan Eenokilaiseksi magiaksi.

Okkultistien mukaan, magia on pelkästään salaisten lakien hyödyntämistä jotta magian harjoittajan tahto toteutuisi. Jokaisessa ihmisessä on jumaluuden kipinä -- sisäinen Jumala, jota myös kutsutaan enkeliksi tai Henkioppaaksi. Tämä maagikko pyrkii saamaan kosketuksen Enkeliinsä -- jumalallisuuteensa. Tämä on se missä hänen tietonsa Vartiotorneista on avuksi. Eenokilainen magia väittää omistavansa kaksi ainutlaatuista elementtiä: alkuperäisen kielen sekä näkymättömien maailmojen kartan. Nämä näkymättömät maailmat tunnetaan Maagisina universumeina. Tämä maagisten universumien kartta sisältää neljä erilaista aluetta joita kutsutaan Vartiotorneiksi. Nämä ovat Tulen vartiotorni, Ilman vartiotorni, Veden vartiotorni ja Maan vartiotorni. Nämä neljä aluetta on usein symbolisoitu muinaisissa esoteerisissa kirjoituksissa. Seuraavassa on nämä seitsemän tasoa ja niiden alueet kartalla:

Jumalallinen -- ****
Hengellinen -- Tablet of Union
Kausaalinen -- Tulen vartiotorni
Henkinen -- Ilman vartiotorni
Astraalinen -- Veden vartiotorni
Eteerinen -- Maan vartiotorni
Fyysinen -- ****

Kun kaikki nämä alueet otetaan lasketaan kollektiivisesti yhteen, maagikko kutsuu tätä Valon ruumiiksi. Uusiaikalaisten, vapaamuurarien ja ruusuristiläisten maagikot sitten puhuvat ruumiinsa jättämisestä ja astumisesta sisään Vartiotorneihin (Valon ruumiiseen). Ollaksesi edistynyt maagikko sinun täytyy kyetä astumaan Vartiotorneihin. On tosiasia että kaikki illuminaatit opettelevat tämän magian ja harjoittavat sitä. Voisiko olla jonkinlainen yhteys C.T. Russellin ja illuminaattien välillä jotka harjoittavat Eenokilaista magiaa?

Vastataksemme tähän, tämä luku paljastaa: a) Eenokilaisen magian historian; b) viitteitä Russellin teoksissa jotka saattavat viitata ajatuksissa Eenokilaiseen magiaan.

Millainen on Eenokilaisen magian historia?

Eenokilaisen magian historia on osittain sidoksissa vapaamuurarien Hermetic Order of Golden Dawnin historiaan. Sir John Dee (1527-1608) teki Eenokilaisen magian tunnetuksi vihkiytyneille Elizabethin aikakaudella. Kuitenkin, Eenokilaisen magian juuret ulottuvat aikaan ennen Tri. John Deetä.

Tämä magia on saanut nimensä Eenokista.Josephus kirjassaan selittää että jotkin juutalaiset tunnistivat Eenokin Aurinko-Jumalaksi. Tämä identifikaatio voidaan ymmärtää paremmin jos tiedetään että hebrealainen sana jonka me käännämme Eenokiksi tulee hebrean sanasta "chanak" mikä tarkoittaa vihkiytynyttä tai opetuslasta. Huomioi myös että Eenok eli tasan 365 vuotta.

Kreikkalaiset opiskelivat esoteerista egyptiläistä ajattelua. Hermes oli alunperin egyptiläinen. Hermeettinen ajattelu ja pythagoralainen ajattelu (geometrian salaisuudet), mukaanlukien magia, on siirtynyt sukupolvelta toiselle salaisten ryhmien kautta.

Tänään geometria on pelkästään matematiikan kenttä joka käsittelee muotoja ja lukuja mutta kautta historian geometria on nähty pyhänä. Pyhä geometria paljasti ihmiselle maailman jumalallisen arkkitehdin yhdistävän prinsiipin. Jumalan mieli ja kunnia paljastettiin muodoissa ja luvuissa. Jopa tänään uusiaikalaiset ja satanistit pitävät geometrisia muotoja tärkeinä. Geometriasta, muotojen ja lukujen tutkimisesta tuli pyhää sekä Juutalaisuudessa että Islamissa. Huomioi geometristen kaavojen tärkeys moskeijoissa ja synagoogissa. Geometrian ajateltiin olevan sidoksissa Luojan mieleen, ja paljastavan Hänen suunnitelmansa. On hyvin dokumentoitu että johtavilla vapaamuurareilla keskiaikana ei ollut tietoa ainoastaan geometriasta ja sen luomisesta sekä mystisistä tarkoitusperistä, vaan he olivat myös filosofeja ja mystikkoja.

Tämän pyhän geometrisen tieteen alkuperä on selkeämpi kun huomioidaan että sen suuri nousu läntisessä Euroopassa on seurausta kreikkalaisen ajattelun tunkeutumisesta Italiaan mikä johti Renessanssiin. Muista että Rooman valtakunnan itäisempi puoliskon, jota kutsuttiin myöhemmin Bysantiksi, jolla oli keskuksenaan Kreikka, ei koskaan kukistunut. Mysteerikoulujen ja muinaisten kreikkalaisten filosofien ja tiedemiesten viisaus pysyi koskemattomana kunnes Konstantinopoli joutui turkkilaisten valloittajien käsiin vuonna 1453. Valtavat Kreikan kirjastot joissa oli säilytettynä materiaalia Alexandriasta asti, siirrettiin Italiaan missä ne hedelmöittivät Renessanssin. Neljäkymmentä vuotta myöhemmin Ferdinand ja Isabella, karkoittaen juutalaiset Espanjasta, loivat toisen ihmisten ja ajatusten muuttoliikkeen. Uskotaan että nämä kaksi tekijää olivat kaikkein tärkeimmät Renessanssia edesauttaneet tekijät. Flaamilainen Renessanssi oli seurauksena, sillä Hollanti kuului Espanjalle, ja pakenevat juutalaiset muuttivat sekä Italiaan että Hollantiin. Hollannista ja Italiasta esoteerinen tieto Guisen ja Lorrainen hoviin.

Esimerkki siitä kuinka esoteerinen tieto sitten yhdistettiin kuninkaallisiin Guisen ja Lorrainen hoveihin on se että ensimmäinen painos kirjasta Corpus Hermeticum (1549( omistettiin Charles de Guiselle, Lorrainen kardinaalille ja Marie de Guisen veljelle joka oli naimisissa Skotlannin Jaakko V:n kanssa ja joka synnytti Skotlannin kuningatar Marian. Kiihkomielisen katolilaisuuden peitteen alla, Guisen ja Lorrainen hovi levitti esoteerista tietämystä. Miehet kuten Sir William Sinclair toivat tämän esoteerisen tiedon Skotlantiin. Toinen hahmo oli skotlantilainen James Beaton, Skotlannin Ranskan lähettiläs, joka oli myös entinen Glasgown arkkipiispa ja joka teki töitä Guisen ja Lorrainen hovien kanssa.

Sir John Dee esittelee Eenokilaisen magian

Esoteerinen tieto levisi Englantiin ennen Irlantia. Kuuluisa Welssiläinen, Tri. John Dee loi esoteeristen opintojen keskuksen. Sir John Dee oli Kuningatar ELizabethin hovi-astrologi. Hän oli myös loistava maagikko, fyysikko, filosofi, alkemisti, kabbalisti, matemaatikko, tiedemies ja diplomaatti. Tämä Renessanssin mallioppilas rakensi perustuksen modernille vapaamuurariudelle. Hän luennoi geometriasta eurooppalaisissa yliopistoissa. Sir John Dee oli täysin tietoinen ja puhui Platonin ajatuksesta joka koski Suurta universumin arkkitehtiä jossa pyhä geometria on metodi ymmärtää tämän suuren arkkitehdin mieltä. Esipuheessa Dee viittaa Platoniin "Jumalallisena Platonina".

SIr John Deelle annetaan ansio eräänlaisen magian lajin perustamisesta jota kutsutaan Eenokilaiseksi magiaksi. Hän uskoi että hän kykeni loihtimaan enkeleitä. Ja hän oli vakuuttunut että nämä enkelit jotka hän manasi eivät olleet demoneita.

John Dee uskoi että hän oli Daanin heimon jälkeläinen, ja että Englannin Kuningatar ja hän olivat sukua Brutukselle ja Troijan kaupungille. Hän yhdisti itsensä voimakkaasti Kuningas Arthurin legendoihin, ja hänen uskomuksensa oli että Englannin kohtalona oli hallita maailmaa. Deellä oli poliittis-uskonnollinen ohjelma Kuningatar Elizabeth I:n imperialistiselle päämäärälle. Tämä laajentuminen perustui uskomukselle että ELizabeth oli Kuningas Arthurin jälkeläinen joka mukamas oli myös Troijan jälkeläinen jonka Daanin heimo asutti, ja että Kuningatar Elizabethilla oli uskonnollinen valvollisuus valloittaa maailma. Hän sai kuningattaren seuraamaan näitä ajatuksia. Francis A. Yates kuvaili tätä uskomusjärjestelmää kirjassaan Astraea -- The Imperial Theme in the Sixteenth Century (1975). Dee vastaanotti vision laajasta universaalsita uskonnosta. Merkittävä osuus kristityistä kabbalisteista Euroopassa tähän aikaan oli käännytettyjä juutalaisia.

Deen kirjastossa oli tuhansia kirjoja. Hänellä oli Agrippan De Occulta Philosophia, sekä vuoden 1545 painos Giorgin kirjoittamasta kirjasta De Harmonia Mundi. Agrippa oli kabbalisti. Giorgi kirjoitti arkkitehtuurillisesta synbolismista, pyhästä geometriasta sekä yhdisti kabbalistista kirjain-mystiikkaa ja pythagoralais-platonialaisia teorioita luodakseen oman synteesin.

Lukija ymmärtää nyt paremmin mikä merkitys sillä on että Russell viittaa Jumalaan Suurena arkkitehtina tai Jumalallisena arkkitehtina tai Universumin suurena arkkitehtina. Tämä vapaamuurareiden Jumalaa kuvaava sana sallii meidän nähdä yhteydet Russellin ja niiden välillä jotka harjoittavat pyhää geometriaa.

Mitä Russell ajattelee Eenokista? C.T. Russell spekuloi: "Koska seitsemän on aina Raamatussa tunnistettu täydelliseksi luvuksi ja merkitsee täydellisyyttä, me saattaisimme ymmärtää että Eenok, seitsemäs Aadamista, edustaisi tätä täydellistä ihmistä -- ihmisen täydellistymistä tai ihmistä hänen tulevassa olotilassaan, jolloin hän on täydellinen ja jolloin hän ei kuole. Ja tämän näkemyksen mukaan, Eenokin voidaan ajatella edustavan uudeksi luotua jumalallista ihmistä, tai jopa itseään Jeesusta Kristusta." ["The Truth Shall Make You Free", s. 207]


Takaisin